Mini Wink : Kinesitherapie bij kinderen
Beste mama’s, papa’s en kinderen,
Welkom bij Mini Wink. De kinderpraktijk binnen Kiné Wink.
Mijn naam is Lauren Swinnen en ik ben gespecialiseerd in kinesitherapie bij kinderen. Ik ben afgestudeerd in 2013 en heb de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in zowel ziekenhuizen als privé praktijken.
Kinderkinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie gericht uitsluitend op kinderen en hun (psycho)motorische ontwikkeling. Van kinds af aan ontwikkelen we vaardigheden op verschillende domeinen. (Motorisch, zintuiglijk, emotioneel,..) Dit door te bewegen, te spelen, te bestuderen en in vele gevallen zonder al te veel problemen. Soms echter, loopt de ontwikkeling niet helemaal vlot en hebben kinderen ondersteuning nodig bij het aanleren van bepaalde vaardigheden. Dit is waar kinesitherapie een handje toesteekt om kinderen terug op weg te helpen naar een vlotte ontwikkeling.
Neem gerust verder een kijkje op de site van Mini Wink om meer te weten te komen over de verschillende behandelvormen aangeboden voor kinderen. Door regelmatig bij te scholen probeer ik garant te staan voor een kwaliteitsvolle behandeling op maat van het kind. Elke kind is uniek en dus ook zijn/haar behandeling!
Werkwijze
- Intake (Anamnese en Hulpvraag). Dit is een eerste kennismaking en heeft een duur van 30 minuten. Zo leer ik het kind en zijn ouders kennen en krijg ik een idee van de problematiek alsook de hulpvraag. Dit gebeurt steeds op doktersvoorschrift.
- (Uitgebreid) Onderzoek - Verslaggeving – Oudergesprek. Dit gebeurt in functie van de bevindingen van de eerste sessie. Soms is er uitgebreid onderzoek (aan de hand van gestandaardiseerde testen) nodig om een totaalbeeld te krijgen van het kind. Dit wordt gevolgd door een uitgebreid verslag, overleg met de behandelende arts en een oudergesprek.
- Therapie. Eens ik een goed inzicht heb omtrent de problematiek stel ik een therapieplan samen en gaan we aan de slag. Er zal bijgestuurd worden waar nodig en op regelmatige basis gerevalueerd worden.
Behandelingen
Voor de allerkleinsten onder ons
- Motorische ontwikkelingsachterstand voor baby’s die mogelijks niet zelfstandig rollen, niet zelfstandig zitten, niet kruipen, zich niet rechttrekken of niet (zijwaarts) zelfstandig stappen
- Voorkeurshouding, plagiocephalie en torticollis
- Motorische ontwikkelingsachterstand bij prematuren of dysmature baby’s
- Andere afwijkende motorische ontwikkeling zoals: billenschuiven, sluipen (commando) maar niet kruipen
- Hypotonie
- Hyperextensiepatronen
- …
Orthopedische aandoeningen
- Heupdysplasie
- Scoliose
- Breuken
- (spier) Blessures
- Klompvoeten
- Hyperlaxiteit
- Enkelletsels
- Hiel- en knieklachten als gevolg van de groei (vb Ziekte van Sever,..
- Voorste kruisbandletsels
- Nek en schouderklachten als gevolg van een afwijkende houding
- …
Psychomotoriek
- Achterstand in (zowel) grof als fijn motorische vaardigheden
- Zwakke schrijfmotoriek
- Zwakke visuomotoriek
- Zwak lichaamsschema
- Ruimtelijk-visueel achterstand
- Lateralisatie problemen
- Problemen in plannen, organiseren en structuur brengen
- Kinderen die niet schoolrijp zijn (aanleren van beginnende schoolse vaardigheden)
- …
Ontwikkelingsstoornissen
- Autisme
- DCD
- ADHD
- Leerstoornissen
- …
Neuromotoriek
Specifieke neurologische aandoeningen zoals cerebral palsy (CP), spina bifida,…Hiervoor verwijs ik voorlopig door naar andere gespecialiseerde kinderpraktijken of centra voor neurologische aandoeningen in de buurt.
Ademhalingskinesitherapie bij baby’s en kinderen
In de praktijk wordt er gewerkt naar het principe van autogene drainage en indien nodig PEP-therapie.
Dit in het kader van de behandeling van:
- Pneumonie
- Bronchitis
- Bronchiolitis
- Mucovisidose
- …